ERASMUSDAYS 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erasmus-nap az iskolánkban

Erasmus Nap a Baktay Ervin Gimnáziumban

 

2018. október 13-án került megrendezésre iskolánkban az úgynevezett “Erasmus KULCS projektnap” (KULCS = Kreativitás, utazás, lehetőségek, cserekapcsolat), melynek keretei között megismerkedhettek a diákok a Baktay a gimnázium Erasmus projektjével. Ez egy 2016-2019-ig tartó cserekapcsolati program, melyben a mi iskolánk az a szerencsés, aki képviselheti Magyarországot.

Évente két alkalommal utazunk a partneriskoláinkhoz, ahol szakmai és tanulói programokon veszünk részt. Országunkon kívül 5 másik ország is részt vesz a projektben. Első utunk Németországba vezetett, majd Görögország következett, aztán Magyarország került sorra és végül Hollandiában jártunk. A következő utazásra 2018. novemberben kerül sor, amikor hat szerencsés diák két tanárnővel karöltve fedezheti fel Gran Canariát.

Az Erasmus-napon, ezen a csodálatos szombat délelőttön egy kis ízelítőt adhattunk diáktársainknak, hogy mégis mit tanultuk az utóbbi években más országoktól. Minden osztályban két olyan diák bonyolította le a feladatokat, akik részt vettek valamilyen formában az Erasmus projektben.

Az ErasmusDays első és egyben magyarországi témája az álomiskola volt. Ebben a részben levetítettünk az osztályoknak egy filmrészletet, a summerhilli demokratikus iskoláról és ezzel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk a baktays diákoknak, úgy, hogy az osztályokat két-két csapatra bontottuk. Az egyik csoportnak egy órarendet kellett készítenie, míg a másiknak szabályokat kellett bevezetni a “demokratikus iskolában”, majd a két csapatnak el kellett gondolkoznia azon, hogy mégis mi lehetett a film vége. (Maga film több mint egy órás volt. Mi csak 15 percet vetítettünk le belőle.)

A második témánk a tolerancia volt, amellyel Németországban foglalkoztunk. Itt egy 5 perces kisfilmet nézhettek meg, amelyben a rendező Hősök tere mozgalom színészek segítségével, különböző balszerencsés helyzeteket illusztrált civilek előtt és megnézte, hogy ki annyira figyelmes és együttérző, hogy segítsen a bajba jutott embertársán. Mindkét csapatnak 10-10 kifejezést kellett leírniuk az intoleranciáról és a toleranciáról. Ezek után a csapatokból megkértünk 1-1 képviselőt, hogy gondolataikat írják fel a táblára. Közösen megbeszéltük a csoportok ötleteit, majd minden kifejezést felírtak egy zászlófűzérre, ami jelenleg is iskolánk kerítését díszíti.

Hollandiában a sport közösségépítő, személyiségformáló erejével foglalkoztunk. Először a 2-2 csapat kapott 1-1 lapot, az egyik lapon egy sporttal kapcsolatos keresztrejtvény volt, míg a másikon egy kvíz, amelyek kitöltésére 10 perc állt rendelkezésükre. Ezek után a két csapat versenyzett egymással, méghozzá úgy, hogy adott sportágakról állításokat mondtunk nekik és ki kellett találniuk, hogy melyik sportra vonatkoztak ezek.

A negyedik feladat a mostani spanyolországi utunkhoz kapcsolódik melynek a témája a zene alkalmazása a tanításban. Ismert zenéket kellett felismerniük, különböző évtizedekből. Az osztályfőnököknek három zenei műfajból kellett húzniuk. A három műfaj RAP, POP és ROCK volt. A diákoknak időrendi sorrendbe kellet állítaniuk a hallott zenéket és fel kellett ismerniük az előadót és a dal címét. Ez a feladat szintén csoportokban történt. Talán ezt élvezték a legtöbben.

Az ötödik, egyben utolsó feladat a görögországi utunkhoz kapcsolódott, melynek a témája az olvasási kompetencia fejlesztése volt. A feladatban az Athénban tanult egyik feladatot mutattuk be. Az osztály 2 zene és 5 koreográfiai stílus közül választhatott. Utóbbiban szintén az osztályfőnök segítségét kértük, mondaniuk kellett egy számot 1-től 5-ig és az adott számhoz rendelt stílusban kellett egy táncot koreografálniuk, amiről végül videó is készült.

A nap zárásaként kihirdettük a győztes csapatot és ők egy kis jutalommal gazdagodhattak, amit persze az osztály másik felével is megoszthattak.

A végzős diákok az első két órában a Tempus Alapítvány szervezésében előadásokat hallhattak a külföldi tanulási lehetőségekről Erasmus ösztöndíjjal és alapvető munkajogi ismereteket szerezhettek egy volt baktays diákunk Kulcsár Zsanett, ötödéves joghallgató jóvoltából. A nap második felében ők is a demokratikus iskolával és a tolerancia témájával foglalkoztak.

A cikk zárásaként meg szeretném köszönni a diákok nevében ezt az eseményben dús szombati délelőttöt a szervező tanároknak és az ERASMUS programban résztvevő diákok segítségét.

 

Csatári Gábor 11.c

© 2023 Baktay Ervin Gimnázium Proudly created with Wix.com

Baktay Ervin Gimnázium, 2330 Dunaharaszti, Baktay tér 1. www.dhbeg.hu

Minden jog fenntartva!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now